Gebyrer og omkostninger på billån

Der er generelt 3 typer omkostninger, som du skal betale til et billån og som du derfor skal holde øje med når du skal ud og finde den billigste finansiering til din nye eller brugte bil.


gebyrer billån

Vi tilbyder nu et unikt koncept, så du kan få solgt din bil til højest mulige pris i markedet.

Læs mere her


Stiftelsesomkostninger

Det koster som regel et opstartsgebyr at optage et billån. Ofte kræver banken eller finansieringsselskabet forskellige typer af gebyrer ved opstarten, men fælles er, at de opkræves samlet fra start. Typisk finansieres omkostningerne oven i beløbet, som du reelt skal låne. Så hvis du skal bruge 200.000 kr. til et billån, så vil du med 10.000 kr. i startomkostninger, reelt låne 210.000 kr. af din bank.

Stiftelsesomkostninger kan have mange navne afhængigt af det enkelte finansieringsinstitut, særligt gebyrer, som tages for det interne arbejde i banken. Det kan f.eks. være dokumenthåndtering, opstartsgebyr, stiftelsesprovision, sagsgebyr osv. Hvis der optages pant i bilen, hvilket der typisk gør, så opkræver banken også de gebyrer, som skal betales til staten i forbindelse med tinglysningen af pantet. Det er et fast gebyr, samt et variabelt gebyr afhængigt af hovedstolen på lånet.

Omkostningerne til staten er ikke mulige at forhandle, da det er reelle omkostninger til staten. For et lån på 200.000 kr., så vil tinglysningsomkostningerne ligge i omegnene´af 4.700 kr. i form af det faste gebyr på 1.660 kr. og 1,5% af pantebrevets størrelse.

Resten er derimod i princippet til forhandling, da det er priser for det interne arbejde, som banken skal udføre. Hvor meget, som du kan forhandle, afhænger selvfølgelig af din egen forhandlingsevne, samt hvor meget beslutningskraft den enkelte medarbejder hos finansieringsselskabet har. Husk at finansieringsselskabet også tjener på selve renten, som du betaler på lånet.


Renteomkostninger

Du skal selvfølgelig også betale renter på dit billån. Renten betales løbende af den restgæld, som der er tilbage på dit billån og opkræves typisk hver måned. Her betaler du så både afdrag, renter og eventuelt opkrævningsgebyr samtidigt. Renten på et billån afhænger af det aktuelle renteniveau, samt om du har valgt en fast eller variabelt rente på billånet.

Renter på et billån er fradragsberettigede. Dvs. at du kan trække din renteudgifter på lånet fra i skat, således at dine reelle renteudgifter kun svarer til ca. 66% af det opkrævede rentebeløb.


Løbende gebyrer

På nogle billån er også indbygget et løbende gebyr, som du skal betale for hver termin. Det kan f.eks. hver 25 eller 40 kr. ekstra hver enkelt termin. Selvom det ikke lyder af meget, så kan det alligevel løbe op i låneperioden. Et ekstra gebyr på 25 kr. pr. termin på et lån, som løber i 7 år, vil samlet blive til 2.100 kr. Løbende gebyrer er fradragsberettigede i stil med renteudgifterne. Sørg dog at tjekke selvangivelsen ved årets udgang.


Det kan du forhandle om på et billån

Det absolut vigtigste, at forhandle om er stiftelsesomkostningerne på lånet. Årsagen til dette er, at det dels sikrer dig en stor fleksibilitet i forhold til at kunne sælge din bil og førtidsindfri dit lån uden, at du igen skal have have penge op ad lommen til endnu et stiftelsesgebyr til din nye bil. Det forhøjer din ÅOP på lånet helt markant, hvis der er høje startomkostninger og du førtidsindfrier dit lån.

Derudover er renteudgifter fradragsberettigede, så for hver krone sparet på stiftelsesgebyrerne, så vil du altså ikke spare lige så meget efter skat for hver krone sparet på renterne. Så sørg for at forhandle startgebyrerne på billånet ned og betal så hellere lidt ekstra i rente, hvis du får valget.


Tag en snak med din bank

Er du en god og stabil kunde i banken, så har du reelt mulighed for, at kunne snakke dig frem til at låne pengene til bilen uden at banken skal optage pant i din nye bil. Det sparer dig for flere tusinde kroner i gebyrer til staten i forbindelse med tinglysningen. Hvis banken ser dig som en kreditværdig kunde, som de gerne vil beholde, så er det også en god mulighed for at holde på dig, som kunde.

Hvis banken så tager et lidt højere gebyr eller rente, så kan det stadig godt betale sig for begge parter. Vær dog opmærksom på at det ikke er alle banker eller alle bankrådgivere, som har beslutningskraften til at låne dig penge til en ny bil uden af optage sikkerhed i bilen. Men det er et forsøg værd og selvom de ikke kan gå med til at optage lånet uden pant, så kan det være, at de kan give en rigtig god pris til dig alligevel.