Eftermontering af Apple Carplay

Det er muligt at eftermontere Apple Carplay på de fleste biler, også selvom du ikke har en bilradio med en skærm, som i forvejen er forberedt til det. Læs med her og find ud af hvordan du får eftermonteret Apple Carplay i din bil. Det koster ikke så meget, som man kunne frygte. Og det giver en massiv forbedring af din køreglæde.


eftermontering apple carplay

Apple Carplay er én af de større nyskabelser på bilområdet de seneste mange år. Du får mulighed både for at få navigation, beskeder, håndfri telefon, podcasts og mange af dine andre favoritapps, som f.eks. Spotify, Telmore music mv. integreret i bilen, så din køretur bliver langt mere komfortabel end hidtil.

Med andre ord, eftermontering af Apple Carplay bringer mere køreglæde og liv i bilen.

Har du allerede Apple Carplay installeret i din bil og at slippe for ledningerne og få trådløs adgang, så kan du læse om de mange forskellige adaptere, som du kan få trådløs tilkobling med her: Trådløs adapter til Apple Carplay.Android Auto

Ækvivalenten til Apple Carplay for Android telefoner hedder Android Auto og fungerer på samme måde, som Apple Carplay og ofte findes de nye anlæg ofte til både Apple og Android. Denne artikel vil også beskrive hvad der skal til for at få Android Auto, da det er samme fremgangsmåde.


Nyere biler forberedt til Apple Carplay

Hvis du har en nyere bil med indbygget skærm/display med eller uden touch, så kan du være heldig at bilproducenten forholdsvis nemt kan opgradere din eksisterende bilradio med Apple carplay. Det kan således f.eks.være med via en softwareopdatering, en afkrydsning i setuppet eller også så skal hele bilanlægget skiftes ud med ét nyere fra bilproducenten, hvor carplay er installeret i.

Hvis du har en nyere bil med touchskærm eller med blot skærm styret via knapper, så tag fat i dit værksted og hør hvad det vil koste at få aktiveret eller eftermonteret Apple Carplay i din bil. Du kan også benytte Automester.dk og bede om et tilbud på opgaven.

Det koster typisk 2.000-7.000 kr. at få det eftermonteret alt afhængigt af dit bilmærke og model.Bilmærker og mulighed for original eftermontering

Nedenfor kan du se mulighederne for original eftermontering af Apple Carplay hos de enkelte bilmærker (Klik på det enkelte bilmærke):


Der kan eftermonteres et system kaldet Audi smartphone interface, som kan interagere med Apple Carplay. Der kan for visse modeller være en restriktion om, at bilen af tekniske årsager skal være fabriksmonteret med MMI navigation for at man kan eftermontere Audi smartphone interface.

Nedenfor kan du se en liste over modeller, som der kan eftermonteres Carplay i. Forskellen i den vejledende pris inkl. moms og montering skyldes, at der fra model til model er forskel på hvor meget hardware i bilen som skal udskiftes for montering.

 • Audi A1 - modelår 2019 > - kr. 6.999
 • Audi A3 - modelår 2017-2020 - kr. 5.999
 • Audi A4 / A4 allroad - modelår 2016-2019 - kr. 6.399
 • Audi A5 - modelår 2017-2019 - kr. 6.399
 • Audi A6 / A6 allroad - modelår 2017 > - kr. 2.999
 • Audi A7 - modelår 2017 > - kr. 2.999
 • Audi A8 - modelår 2018 > - kr. 2.999
 • Audi Q2 - modelår 2017 > - kr. 5.999
 • Audi Q3 - modelår 2019 > - kr, 6.999
 • Audi Q5 - modelår 2017 > - kr. 6.399
 • Audi Q7 - modelår 2016 > - kr. 2.999
 • Audi Q8 - modelår 2019 > - kr. 2.999
 • Audi R8 - modelår 2017 > - kr. 2.999
 • Audi TT - modelår 2017 > - kr. 2.999
 • For alle modeller med MBUX-styresystemet gælder det, at man kan tilkøbe Apple CarPlay via Mercedes me store. For alle øvrige modeller skal det bestilles fra fabrikken.

  Modeller med MBUX er:

  • A-Klasse (2018)
  • B-Klasse (2019)
  • CLA (2019)
  • GLA (2020)
  • GLB (2020)
  • GLC (2019)
  • GLE (2019)
  • GLS (2019)
  • E-Klasse
  • EQC (2019)
  • Eneste undtagelse fra ovenstående er G- og S-Klasse, som bege har Command, hvilken indeholder Apple CarPlay fra fabrik.

   Kan ikke eftermonteres originalt (se fremgangsmåde nedenfor i afsnittet "Eftermontering af Apple Carplay i ældre biler")
   Kan ikke eftermonteres originalt (se fremgangsmåde nedenfor i afsnittet "Eftermontering af Apple Carplay i ældre biler")
   Modeller med fabriksmonteret multimediesystem har allerede indbygget Carplay og er gratis blevet opgraderet til Android Auto ved serviceeftersyn senere. Ældre biler uden multimediesystem kan ikke få eftermonteret Apple Carplay originalt (se fremgangsmåde nedenfor i afsnittet "Eftermontering af Apple Carplay i ældre biler")

   Montering af Apple Carplay i ældre biler

   I ældre biler skal der lidt mere til for at få eftermonteret Apple carplay, da de ofte blot har en almindelig 1-din bilradio installeret. Og der kan ikke installeres eller aktiveres Apple Carplay på en sådan radio. Den skal altså skiftes ud. Men selvom det kan være, at øvelsen er lidt mere besværlig for at få Apple carplay i den gamle bil, så er forbedringen altså også meget mere markant, da man således typisk også bliver opgraderet med navigation og håndfri telefon.

   En KÆMPE forbedring af køreglæden og som kan forlænge levetiden på bilen..... eller i hvert fald den periode, som du ønsker at have bilen i.


   2-din radio


   1din 2din radio

   En "1-din" bilradio hentyder til størrelsen på din bilradio, hvor "1-din" er den helt klassiske størrelse. En "2-din" bilradio fylder således dobbelt så meget som en almindelig klassisk bilradio, hvor man skal forestille sig at de ligger placeret ovenpå hinanden. Og det er netop en ny bilradio af "2-din" typen (som man vel ikke kan kalde det mere, da de nye anlæg inkluderer langt mere end radio) at man skal have installeret for at få Apple Carplay i sin gamle bil.

   Vær opmærksom på at der skal være plads til en 2-din radio i panelet på din bil. Det er der på de fleste biler, hvor der f.eks. kan være et lille rum nedenunder eller ovenover den eksisterende 1-din bilradio. Alternativt kan man få 2-din bilradioer med touchskærm, hvor skærmen stikker ud fra panelet, så der ikke behøver at være et 2-din hulrum. Det kan du f.eks. se på denne Alpine bilradio (Eksempel 3 nedenfor).


   Monteringen er ikke for alle

   Det ligger fjernt fra mange selv at rode med dette, hvor man skal afmontere den gamle bilradio og installere den nye, mens at man holder styr på de mange kabler og forbindelser. Det er dog ikke er så svært, når man først kaster sig ud i det. Her er youtube bla. en fantastisk hjælp. MEN vi har forståelse for at de fleste ikke selv har mod på opgaven, så når du læser videre, så skriv dig i baghovedet at du blot kan betale dig fra montering, som typisk koster et 2-3 værkstedstimer (1.500-3.000 kr.) og nogle gange mindre, hvis du får monteret samme sted, som du købet anlægget/touch skærmen/bilradioen.   Valg af bilradio med Apple Carplay

   Der er faktisk et kæmpe udvalg af bilradioer med indbygget Apple Carplay, som du kan købe og eftermontere. Nedenfor kan du se 3 eksempler på bilanlæg, som du kan købe i prislejet fra 1.500 kr. til 5.000 kr.:


   Sony xav-ax1000

   Sony xav-ax1000 er en af vores favoritmodeller med Apple Carplay. Den har indbygget touchscreen, Bluetooth og stemmestyring udover Carplay og så ser den utroligt stilren ud. Det smarte ved denne model er at den har en meget simpel drejeknap til volumen, som er den funktion, som man benytter allermest ved bilradioen. Derudover har den selvfølgelig også indbygget alm. radiomodtager og er forberedt til at du også kan installere et bakkamera.

   Sony har lavet flere forskellige udgaver af denne model, hvor du f.eks. både kan få Android Auto og Apple Carplay i samme enhed, eller du kan også få dem med DAB modtager og antenne.

   Pris hos Amazon.de er set til ca. 260 Euro (ca. 2.000 kr.), men er også set i f.eks. Computersalg herhjemme til ca. 2.300 kr.   Pioneer SPH-DA230DAB

   Pioneer SPH-DA230DAB er en af Pioneers mange bilradioer med indbygget Apple Carplay. Denne udgave har en 7" skærm og har både indbygget DAB og FM tuner. Endelig har den også indbygget Bluetooth til håndfri telefoni og hvis du vil streame musik uden at skulle koble telefonen til Apple Carplay først.

   Pris hos Pioneershop.dk er set til 2.995 kr.   Alpine iLX-F903D

   Alpine iLX-F903D er en model, som både har indbygget Apple Carplay og Android Auto og som derudover kan monteres i et 1din radio hul i bilen, da den stikker ud fra instrumentpanelet. Derfor passer den nemt ind i mange biler og er relativ simpel at installere. Derudover har den også indbygget Bluetooth og kan stream musik og lyd. Den store 9" skærm giver en flot oplevelse.

   Pris er set til 5.588 kr. hos Carsound.dk og omtrent samme pris hos Amazon.de.   Pioneer SPH-EVO93DAB-UNI 9

   Pioneer SPH-EVO93DAB-UNI 9 er en model, som både har indbygget Apple Carplay og Android Auto og som derudover kan monteres i et 1din radio hul i bilen, da den stikker ud fra instrumentpanelet. Derfor passer den nemt ind i mange biler og er relativ simpel at installere. Derudover har den også indbygget Bluetooth og kan stream musik og lyd. Den store 9" skærm giver en flot oplevelse. En absolut topmodel.

   Pris er set til 7.799 kr. hos Pioneershop.dk og omtrent samme pris hos Amazon.de.   Forhandlere af bilradioer med Apple Carplay

   Nedenfor kan du se en række forhandlere af bilradioer med Apple Carplay, hvor du kan kigge lidt på deres udvalg:


   Omformer stik


   iso adaptor

   Når du køber en bilradio til eftermontering, så vil den typisk have indbygget ISO standard stik, som anvendes til tilkoblingen af højtalere, antenne og strøm. Dog har mange bilmærker deres egne stik, som ikke lige kan sættes sammen med den nyligt indkøbte Apple Carplay radio. Det er dog heldigvis nemt at købe omformer stik og de sælges fra mange forskellige butikker. Et omformer stik koster 100-200 kr.

   Hvis du har en Citroen, så søger du blot efter "Citroen iso adaptor", "Citroen iso omformer stik", hvorefter at du får forskellige netbutikker frem, som sælger stikkene. Skriv også gerne din bilmodel, så du er sikker på at du får det rigtige stik. Her er et eksempel på en Adaptor til Citroen/Peugeot hos Thansen: Iso adaptor Citroen/Peugeot


   Interface til styring af radio via rattet

   Det skal nævnes at hvis man har indbygget funktioner i rattet til at styre sin eksisterende bilradio med (f.eks. skift af station, volumen mv.) og gerne vil bevare denne funktionalitet, så skal man også investere i et interface til ratfunktionerne. Et sådan interface kan godt koste op til 1.000-1.500 kr., så man skal overveje om man kan undvære denne funktionalitet. Ofte er det et mindre afsavn i forhold til al den nye funktionalitet, som man får med i sin nye radio med Apple Carplay, så det kan snildt undværes.

   Vi anbefaler dog at vælge en Apple Carplay model, hvor det er nemt at skrue op og ned for volumenen f.eks. via en knap, da det er den mest anvendte funktionalitet på en bilradio. Her er Sonys modeller med drejeknap ret brugervenlige.


   Ramme til 2-din radio


   ramme 2-din

   Når man køber en bilradio til eftermontering, om det så er en 1-din radio eller en 2-din radio, som det ofte er i tilfældet ved eftermontering af Apple Carplay bilradioer, så skal du ofte tilkøbe en ramme, som passer til instrumentpanel til netop din bil. Hvis du blot køber og installerer din bilradio, så vil der typisk være hulrum og sprækker mellem radioen og resten af instrumentpanelet, hvilket får monteringen til at se uprofessionel ud.

   Derfor skal du tilkøbe en ramme til din indkøbte bilradio med Carplay. Det er heldigvis nemt og koster blot 100-400 kr. Du finder rammen ved blot at indtaste "ramme 2-din bilmodel", f.eks. kan du se en ramme her til en Peugeout Boxer: 2 din ramme Peugeout Boxer.

   Rammen klikkes nemt på efter at du har monteret dit Apple Carplay anlæg og med rammen, så vil din montering se fabriksmonteret ud, hvor ingen vil bemærke, at det er blevet eftermonteret.


   Trækning af ledninger

   Mange af bilradioerne med Apple Carplay har naturligvis også indbygget mulighed for at snakke håndfrit i telefon. Nogle modeller har måske indbygget mikrofonen i panelet, men oftest medfølger en mikrofon med ledning, hvor stikket indsættes bagi radio og herefter skal trækkes op til føreren af bilen.

   Den kan så monteres i panelet ved vinduet eller oppe over føreren ved skyggerne eller ovenfor vinduet. Det er nemt at trække ledningen, da det blot er en kort afstand og beklædningen klikkes nemt af for at føre ledningen bagom, så den ikke er synlig.

   Det skal også nævnes at mange af disse bilradioer med display/touchskærme ligeledes er forberedt til et bakkamera, hvilket også er super nemt at installere. Her skal man blot købe et bakkamera (de koster stort set ingenting) og trække ledningen fra baggagerumsklappen og op til bilradioen. Det kan du læse meget mere om her i vores artikel om installation af bakkamera.

   Her kan du se en video af en installation og trækning af kabler på en ældre Toyota:   Konklusion

   Vi håber, at I med denne gang har fået et indblik i hvad der skal til for at få eftermonteret Apple Carplay i Jeres bil. Det er absolut indsatsen værd og vil give stor køreglæde fremadrettet. Det er faktisk, som at få en ny bil.

   Prisen varierer, alt afhængigt af om du skal købe en nyt touch anlæg til bilen og få det monteret eller om du blot kan få det aktiveret via software opdatering eller ny enhed fra bilmærket. Det er nogenlunde samme prisleje, hvis du har en ældre bil og selv kan montere anlægget. Hvis du skal have hjælp til monteringen, så koster det lidt ekstra:

   • Nyere biler, hvor du får eftermonteret i eksisterende skærm: 4.000-7.000 kr.
   • Ældre biler, hvor du selv monterer: 2.500-4.000 kr.
   • Ældre biler, hvor du får hjælp til montering: 4.000-8.000 kr.
   Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

   Se mere her

   Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

   Beregn billån