Sælg af bil privat

Den absolut bedste måde at sælge din bil på, er at sælge den privat. Ved at sælge din bil privat, så kan du i langt de fleste tilfælde opnå en højere pris, end hvis du sælger den til en forhandler, som både skal tjene penge på handlen og som også skal stille garanti overfor den kommende køber.

Nedenfor kan du læse om de ting, som du skal være opmærksom på når du vil sælge din bil privat.


sælg bil på auktion

Vurdering af bilen

Det første, som du skal gøre er at undersøge hvad du skal sætte din bil til salg for. Det kan du gøre ved at undersøge aktuelle priser på f.eks. bilbasen, dba, autouncle og lignende tjenester. Husk at biler til salg hos forhandlere også inkluderer en garanti, som bilforhandleren er forpligtet til at stille overfor køber. Altså skal du ikke regne med at kunne få lige så meget for bilen, som hvis den bliver solgt hos en forhandler.

Sørg for at sætte prisen på bilen så realistisk, som muligt. Hvis bilen er sat alt for dyrt, så vil du ikke få nogle henvendelser og så vil bilen blot stå og tabe værdi i salgsperioden.
Oprettelse af salgsannonce

Nu skal du så oprette en salgsannonce for din bil. Igen kan du vælge forskellige steder på nettet, herunder bilbasen, dba, facebook og lignende steder. Vær opmærksom på, at det kan koste penge at oprette en salgsannonce for en bil.

Når annoncen er online, så kan du vente på, at der kommer henvendelser fra potentielle købere, ofte med en masse spørgsmål.

Frasortér henvendelser fra købere fra udlandet eller købere, som ønsker at købe din bil ubeset for at undgå svindel. Det skal helst tænde nogle alarmklokker, da man aldrig køber en bil uden først, at have undersøgt den.


Prøvekørsel

Du skal give køber mulighed for at prøvekøre bilen, så han/hun kan tjekke bilens funktioner, motorkraft, køreegenskaber osv. Når selve prøvekørslen skal arrangeres, så sørg for at overholde følgende gode råd:

  • Bed om at se kørekort og sygesikringsbevis og tag gerne billede af begge dele før prøvekørslen. Sørg for at tjekke om billedet matcher. Derudover skal kørekortet være gyldigt, da du ikke må udlevere din bil til en person uden kørekort.
  • Tag altid med på prøveturen. Hvis bilen bliver stjålet, så vil din forsikring ikke dække, da du selv har udleveret nøglerne til biltyven. Derudover kan du også sikre dig at bilen ikke bliver kørt alt for vildt af køber.

Vær opmærksom på at hvis bilen skades under prøvekørslen, så er det dig, som ejer af bilen, som skal melde skaden til forsikringsselskab og hænger på evt. selvrisiko.


Pant eller restgæld i bilen

Det er sælger, som har ansvaret overfor køber at der ikke er pant eller restgæld i bilen ved overdragelse. Hvis der er pant i bilen, så skal sælger sørge for at få pantet aflyst inden bilen overdrages. Du kan undersøge om der er pant i bilen på mange tjenester på nettet, herunder på nummerplade.net. Hvis der er registreret pant i bilen, så er det typisk banken eller finansieringsselskabet, som skal kontaktes. Det gælder uanset om det er dit pant eller den foregående ejers pant.


Slutseddel og oplysningspligt, som sælger

Du har pligt til at oplyse den kommende bilkøber om alle de fejl og mangler, som du kender til at der findes på bilen. Hvis du ikke oplyser om dette, så kan du blive gjort ansvarlig for mangelfulde oplysninger i forbindelse med bilsalget.

Sammen med oplysninger om årgang, km, udstyr, sidste synsdato osv. skrives de kendte mangler og fejl ind i slutsedlen. Du har ikke nogen forpligtelse overfor køber i form af garantier osv. når du sælger privat. Det er kun, hvis bilen købes gennem en forhandler. Hvis der skal laves en garanti mellem køber og sælger privat, så skal denne aftales særskilt. Men vær opmærksom på at ikke love for meget i f.eks. salgsannoncer, som kan blive fortolkes som en slags garanti overfor den pågældende oplysning.

Angiv også gerne hvad køber har undersøgt på bilen (FDM har en tjekliste) og bilen er prøvekørt, hvor køber således har haft mulighed for at opdage fejl og mangler.


Omregistrering af bilen

Som sælger af bilen, så skal du sikre dig at bilen bliver omregistreret til køber med det samme, da du ellers hænger på ansvaret for bilen. Det gælder f.eks. hvis bilen kører galt, får parkeringsbøder eller andet, så er det dig, som får regningen i sidste ende. Hvis du derudover ikke informerer dit forsikringsselskab om at bilen er solgt, så er det også dig, som stadig skal betale forsikringen på bilen. Altså, sørg for at få bilen omregistreret med det samme.


Betaling

Du skal som udgangspunkt sørge for at få betalingen på det tidspunkt, som bilen overdrages til køber på. Lad være med at give kredit.

En sikker overførsel er en bankoverførsel, hvor du kan se at pengene går direkte ind. Kontanter er svære at håndtere, særligt ved større beløb. Man skal sikre sig at sedlerne ikke er falske og undersøge hvordan får man pengene sikkert ned i banken og ind på sin konto.

Lad være med at benytte checks, paypal, western union eller lignende tjenester, da du ikke kan være sikker på, at der er dækning hos køber, selvom pengene er blevet overført.


Ansvarsfraskrivelse

Vi har ovenfor gennemgået en lang række af de problemstillinger, som du skal tage højde for ved privat bilsalg. Det skal ikke opfattes, som en udtømmende og vejledende liste og instruktion i hvad der skal foretages ved et privatbilsalg, da der kan være andre forhold, som man skal være opmærksom på.

Få hjælp til at sælge bilen

Der er mange ting, som man skal være opmærksom på når man vælger, at sælge bilen privat og det kan afskrække mange og det er vi også klar over her på redaktionen.

Derfor har vi indledt et samarbejde med Din Bilhandel, som hjælper med at sælge bilen privat og opnå den højest mulige pris for din bil. Du slipper for bekymringerne og bliver ledt sikkert igennem hele processen. Læs mere om vores samarbejde og få en gratis vurdering af din bil.


Dinbilhandel

Anbefalede artikler til dig:


Få hjælp til salg af bilen

Vil du gerne gerne have assistance

Fordele og ulemper ved leasing

Læs om hvad fordele og ulemperne er ved leasing og find gør op med dig selv om leasing er noget for dig.

Bilabonnement

Du kan i dag også få din bil på abonnement. Det er simpelt og overskueligt og stort set uden binding eller andre omkostninger end til brændstof. På redaktionen forventer vi meget af bilabonnementer i fremtiden.Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån