Sådan finder du nyprisen på en veteranbil

Når du skal importere en veteranbil fra udlandet (eller blot indregistrere en veteranbil, som allerede er i landet), så er det vigtigt at finde ud af hvad bilen har kostet fra ny, da det er denne, som du skal betale registreringsafgift på baggrund af. Dette kaldes ofte nyprisen på en bil.


nypris veteranbil


I lovgivningen står der faktisk, at man skal betale afgift af bilens aktuelle brugsværdi inkl. told og moms, men uden registreringsafgift. Dog maksimalt af 40% af bilens nypris inkl. told og moms, men uden registreringsafgift. Og det er særligt nyprisen, som mange er interesserede i at finde, da det netop sætter loftet hos told og skat for beregning af afgiften.

Derudover så er det utroligt svært at vurdere en aktuel pris på en veteranbil, da det jo afhænger meget af standen og at udbudet kan være stort set ikke eksisterende for mange gamle biler. Derfor anvendes i praksis metoden med nyprisen. Hvem ved, måske med et lille afslag fra Skats side.


Hvordan finder man nyprisen

Der findes nogle hjemmesider, hvor man i dag kan gå ind og søge på bestemte bilmodeller for at finde den originale nypris på bilen. Der er selvfølgelig tale om listepriser her. De mest tilgængelige hjemmesider er følgende, som dog ikke nødvendigvis går langt nok tilbage i tiden ift. priser på veteranbiler (men det vil de måske gøre på sigt):

  • FDM bildatabase: Går kun tilbage til starten af 90'erne, men har mange modeller liggende overskuelligt.
  • Bilmodel.dk: Går tilbage til midten af 80'erne, så meget snart dækker den behovet ind for de kommende veteranbiler.

Ovenstående dækker derfor ikke behovet af for veteranbiler i øjeblikket, men der findes heldigvis andre metoder.


Digitale udgaver af bilrevy blade

Den bedste metode til at finde nyprisen på veteranbiler er, at finde priserne i kataloger og bilblade fra den årgang. Det kan f.eks. være motor og sport, eller bilrevyen. Og der det så heldigt at Gentofte bibliotek og Det Kgl. Bibliotek har lavet et samarbejdsprojekt om digitale årsbøger, hvor netop gamle Bilrevy blade er scannet ind og katalogiseret på årgange og biler og dermed gjort søgbare.

Der er årgange fra 1965-2006. Du har dog ikke direkte adgang fra din egen pc, men kun adgang fra dit lokale bibliotek (hvis de har ansøgt om adgang, og ellers kan du sikkert få dem til det). Man fremsøger de konkrete biler her: https://www.statsbiblioteket.dk/nationalbibliotek/adgang-til-samlingerne/specialsamlinger/digitale-samlinger


Beregning af nyprisen ekskl. registreringsafgift

Når du har fundet nyprisen på bilen, så er du kommet et stykke af vejen, men ikke hele vejen ift. hvad du har behov for for at kunne beregne din kommende registreringsafgift på din veteranbil. Du skal nemlig have fundet ud af hvad nyprisen på bilen er ekskl. registreringsafgift. Og det er ikke nødvendigvis nemt, da der typisk er flere satser afhængig af bilens værdi, samt at afgifterne har ændret sig ret meget gennem tiderne.

Derfor skal du finde ud af hvordan registreringsafgiften blev beregnet på det tidspunkt bilen er fra eller 1. gang blev indregistreret.


Her er et eksempel på bil fra 1977 med nypris på 100.000

I 1977 betalte man 105% af de første 15.000 kr. og herefter 180% af den resterende værdi af bilen. Vi kender altså nogle af forudsætningerne, men skal regne baglæns for at finde prisen ekskl. registreringsafgift. Ligningen bliver således:

100.000 kr. = X + (15.000 kr. * 105%) + (X - 15.000 kr. * 105%) * 180%

100.000 kr. = X + 15.750 kr. + 1,8X - 28.350 kr.

100.000 kr. = 2,8X - 12.600 kr.

112.600 kr. = 2,8X

X = 40.214 kr.


Nu kan du beregne registreringsafgiften

Nu har du så grundlaget klar til at beregne hvad din kommende registreringsafgift bliver på din veteranbil. Du kan læse mere om beregning af registreringsafgift på veteranbiler her.Anbefalede artikler til dig:


Rabat på ny bil

Læs hvordan du får den største rabat hjem. Der er flere tricks, som du skal kende når du skal ud og forhandle om prisen på din nye bil.

Fremtidens måde at eje bil på?

Det helt nye på bil markedet kaldes for bilabonnement, hvor du simpelthen køber en bil på abonnement. Det er meget gennemskueligt og alle omkostninger er inkluderet.

Sådan får du mest for din gamle bil

Skal du af med din gamle bil, så har vi nogle klare anbefalinger til hvordan du får mest værdi ud af den.


Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån