Skift til et billigt billån

Mange tror fejlagtigt, at når man først har optaget sit billån, så hænger man på det indtil lånet er betalt ud. Det er sådan set også korrekt nok, men med den tilføjelse, at du sagtens kan tilbagebetale lånet før tid. Det kan du gøre enten ved at du har fået noget overskudslikviditet i økonomien eller, at du kan optage et nyt billån hos et billigere finansieringsselskab.


skift billån

Vi vil se nærmere på muligheden for at skifte dit billån ud til en billigere rente og hvad du skal være opmærksom på.
Gennemgå dit billån regelmæssigt

Ligesom at det er blevet normalt, at man regelmæssigt tjekker sine forsikringer eller teleabbonnementer igennem, så burde man ligeledes også kigge sine lån igennem regelmæssigt for, at se om der kunne være besparelser at hente ved, at skifte låneudbyderen ud. Det kan være, at du sidder med en god og billig rente på billånet allerede i dag, men det ved du først når du har tjekket markedet igennem. Der kan være mange penge at spare i det lange løb.


Oprettelsesgebyret er knasten

Hvis du skal skifte dit billån ud, så undgår du sjældendt at skulle betale omkostninger ved skiftet. Som minimum skal du betale det faste tinglysningsgebyr på 1.660 kr. for at overdrage pantet til den nye låneudbyder, da det er en påkrævet udgift, som tilfalder staten og altså ikke er til forhandling. Derudover kan den ny låneudbyder også kræve et gebyr for den interne håndtering af oprettelsen af billånet. Så selvom du har fundet ud af, at du kan opnå en langt lavere rente hos en ny låneudbyder eller bank, så skal du altså tage højde for oprettelsesgebyret i din beregning af om det kan betale sig eller ej at skifte.


Kan det betale sig at skifte billån?

Når du skal beregne om det kan betale sig at skifte billånet ud med et andet, så skal du sammenholde dit eksisterende lån mod det helt nye billån, som også indbefatter startomkostningerne til det. De oprindelige startomkostninger til dit eksisterende lån skal du se helt bort fra, og altså udelukkende kigge på fremtidige omkostninger på dit eksisterende lån. Det vil sige renteomkostningerne og evt. løbende gebyrer. De oprindelige startomkostninger er afholdt og skal ses bort fra.

I princippet er beregningen meget simpel, ligesom når du sammenligner to almindelige billån. Her vil dit eksisterende lån så være din nuværende rentesats plus eventuelle løbende gebyrer, som skal sammenlignes med den nye rente plus løbende gebyrer og evt. oprettelsesgebyr. Billånet med den laveste ÅOP er så at foretrække.


Hvis du overvejer at sælge bilen før udløb af lånet

Hvis du går med overvejelser om, at sælge bilen før, at du har tilbagebetalt lånet, så skal du huske at oprettelsesgebyret på det nye lån vil "gå tabt" og kan medføre en i praksis højere ÅOP på det nye lån. Overvej derfor kraftigt at vægte et lån med lavere eller ingen oprettelsesgebyrer i din sammenligning af billån, hvis du går med førtidige salgstanker.
Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån