Guide til bilforsikring

Når du har en bil, enten hvis du har købt den selv, eller leaset den via privatbilleasing, så er det lovpligtigt, at du tegner en bilforsikring. I Danmark er der indregistreret over 2,3 mio. biler, så det vil sige at der ligeledes er tegnet det samme antal bilforskringer rundt om i landet.


bilforsikring

Der er forskellige typer af bilforsikringer, hvoraf nogle er lovpligtige og andre ikke er. Her skal du altså tage et valg om du ønsker denne dækning eller ej. Nedenfor gennemgår vi de forskellige typer af bilforsikringer.


Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikringen til bilen er den lovpligtige forsikring, som du skal have tegnet når du købt eller leaset en bil. Denne forsikring dækker skader, som du påfører andre personer, kørertøjer eller anden ejendom, hvis uheldet er ude. Således dækker denne forskring, hvis du laver buler i andre biler eller forvolder skade på personer eller ejendom ved uheld. Forsikringen træder i kraft, hvis det er dig, som er ansvarlig for ulykken.

Det er vigtigt at påpege, at denne forsikring ikke dækker skade på hverken dig selv eller dit køretøj. Det er udelukkende de andre parter, som dækkes.


Kaskoforsikring

Kaskoforsikringen er den forsikring, som dækker skader på dit eget køretøj. Det kan f.eks. være i forbindelse med en ulykke, eller hvis der opstår brand, hærværk eller indbrud i bilen. Kaskoforsikringen er ikke lovpligtig og nogle vælger denne forsikring fra, hvis de har købt en billig bil, hvor forsikringspræmien ikke står i mål med selve værdien af bilen, hvis man både kigger på præmie og selvrisiko.

Kaskoforsikring kan dog blive nødvendigt at tegne, hvis man enten har leaset en bil eller hvis banken stiller dette som krav ved en evt. långivning. På den måde har de en sikkerhed for at bilens værdi ikke pludselig falder pga. hærværk eller ulykker. Det er jo i sidste ende bilens værdi, som er deres sikkerhed for at du kan dække lånet.

Kaskoforsikring anbefales at tegne, hvis bilen er af nyere dato, så du undgår risikoen for at miste hele bilen værdi ved ulykker.


Førerdækning

Det anbefales også at tegne en bilforsikring, som indeholder førerdækning. Denne forsikring dækker personskade, hvis du selv er den forårsagende part i en ulykke. Det kan f.eks. være en soloulykke eller hvis du påkører en anden bil. Ansvarsforsikringen dækker skader på den anden part, samt dine passagerer, men ikke dig, som fører. Derfor anbefales det at tegne forsikringen inkl. førerdækning. Det er f.eks. dækning for varigt mén, tab af erhvervsevne mv.


Vejhjælp

Vejhjælp forsikringen, eller abbonnementet, hjælper dig hvis din bil er punkteret, ikke kan starte eller havarerer på vejen. Det kaldes også for autohjælp. Det kan også være situationer, hvor du skal trækkes fri af sneen eller transport af bil til værksted eller hvis du selv skal transporteres hjem. Denne forsikring kan du tegne gennem dit forsikringsselskab, hvor den inkluderes i din bilforsikring eller også kan de selv tegne den ved siden af via f.eks. Dansk Autohjælp eller Falck.


Glasskade

Hvis du vælger at udvide din bilforsikring med glasskade, så kan du få udbedret skader på bilen vinduer, spejle og lygteglas uden større selvrisiko betaling og ofte også uden præmiestigninger til følge. Stenslag repareres typisk uden betaling af selvrisiko.



Ting, som du skal være opmærksomme på i forskringen

Præmietrin

Din bilforsikring er typisk indelt i forskellige præmietrin. Er du ny bilist eller har en skadehistorik ved opstart hos forsikringsselskabet, så starter du på nogle af de laveste trin. Her er præmie betalingerne også de højeste. For hvert år, som du kører skadesfrit, så vil du automatisk rykke op i præmietrin. Til sidst kan man ende, som elitebilist, som er det billigste trin. Dette er typisk en fast pris, uanset om du får en skade på bilen eller ej. Vær dog opmærksom på at vilkårene kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.


Selvrisiko

Du kan vælge at have selvrisiko på din bilforsikring. Det betyder at du selv skal betale et minimumsbeløb ved hver skade, som anmeldes. Jo højere din selvrisiko er, jo lavere vil din forsikringspræmie blive.


Erstatningsbil

Nogle bilforsikringer indeholder også muligheden for at du kan få en erstatningsbil i perioden, hvor din bil er skadet og evt. bliver repareret eller hvis den er stjålet. Det kan være rart, hvis du er meget afhængig af din bil. Alternativet til dette er selvfølgelig at du selv lejer en bil i perioden. Leasingbiler har ofte dette indbygget i leasingkontrakten.



Hvad har indflydelse på bilforsikringens pris?

Forsikringsselskaberne baserer deres priser udelukkende på generel statistik og informationer om dig, som bilist.


Alder

Er du ung bilist med ingen bilforsikring historik, så er du automatisk i den gruppe, som skal betale mere for din forsikring end ældre bilister med mere erfaring og en skadesfri historik. Men jo længere tid, som du har haft tegnet bilforsikring, jo mindre vil du betale hen ad vejen, eftersom du stiger i præmietrin.


Typen af bilen

Køber du en sportsvogn, så vil den være dyr at forsikre. Både pga. den højere pris for bilen, men også pga. at det typisk er en bil, som man kører lidt stærkere i end en almindelig familiebil. Så jo dyrere og kraftigere bilen er, jo dyrere til din forsikringspræmie også være.


Geografi

Hvis du bor i en større by, så er der større risiko for at der kommer skader på bilen. Det kan være, som følge enten parkeringsskader eller buler fra fodgængere og cyklister. Samtidig er risikoen for hærværk også større her. Derudover kan der være mere udsatte områder end andre rundt om i landet, hvorfor geografien altså kan være en stærkt medvirkende faktor på hvor meget du betaler for samme bil rundt om i landet.


Få 3 tilbud på din bilforsikring

Du bør overveje regelmæssigt at undersøge om du betaler for meget på din bilforsikring. Det kan du gøre via forskellige hent 3 tilbud sites og det er ganske gratis og uforpligtende. Læs vores artikel om tilbud på bilforsikring her.








Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån