• Forside
  • /
  • Hvad koster det at have bil?

Hvad koster det at have bil?

Når du køber bil, så er det ikke blot selve udgiften til købet af bilen, men også en masse drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, som følger med. Det er ganske dyrt at have bil herhjemme i Danmark og ofte er man som bilejer ikke klar over hvor store udgifterne reelt er. Nogle af udgifter er også mindre synlige i den periode, som man ejer bilen, såsom f.eks. værditabet på bilen.


bil budget

Her får du overblikket over hvilke udgifter, som du skal regne med at afholde, når du køber en bil.




Brændstof

Udgifter til diesel eller benzin er en af de store udgifter i dit bilbudget, men som du kan udregne relativt nemt, hvis du blot kender dit kørselsbehov. Undersøg hvor mange kilometer, som du kører om året, samt hvor langt din bil kører på literen. Herefter kan du finde ud af dit årlige brændsstofsforbrug via de aktuelle priser på benzin og diesel. Du kan læse mere om brændstofforbruget på din bil her og få lidt tips og tricks.


Værditab

Værditabet er absolut den største post i dit bilbudget og samtidig er det faktisk også den sværeste at forudsige. En ny bil taber mere i værdi end en tilsvarende brugt, men så stiger de potentielle værkstedsomkostninger også. Læs mere om værditabet på din bil her.

Nogle af de ting, som kan mindste værditabet på bilen er at du sørge for at vedligeholde bilen godt medens at du ejer den. Det kan bla. være ved at sørge for jævnlig undervognsbehandling af bilen, samt at du løbende får din bil serviceret efter servicebogens foreskrifter.


Billån

Det koster at låne penge og også til at låne til bil. Renten kan variere og være fast eller variabel. Typisk betaler du 2-5% i rentesats, men du skal være opmærksom på både startgebyrer og løbende gebyrer. Benyt derfor altid vores billån beregner til at få udregnet ÅOP både før og efter skat på de forskellige lånetilbud på billån.


Forsikring

Når du har bil, så skal du også betale forsikring på den, også når du privatleaser bilen. Hvis du har en nyere bil, så anbefales det at både have kaskoforsikring og derudover også den lovpligtige ansvarsforsikring. Det er gode muligheder for at opnå rabat via forsikringstilbud hjemmesider i dag, så om du skal have en ny bil eller om du vil undersøge om du kan få et billigere tilbud på din nuværende bilforsikring, så er det værd at benytte sig af. Læs mere om tilbud på bilforskring her.


Service

Din bil skal løbende serviceres løbende, så du sikrer dig at du holder bilen i god vedligeholdelses- og sikkerhedsmæssig stand. Ved et serviceeftersyn sørges for olieskift, bremsegennemgang mv. Du kan vælge enten et større serviceeftersyn eller et mindre og valget mellem et mærkevareværksted eller nogle af de billigere værksteder skal du også foretage. Få gode råd og tips i vores artikel om service på bilen.


Dæk

Dækkene på bilen holder ikke for evigt og skal løbende skiftes ud til nye dæk. Holdbarheden på dækkene afhænger dels af dit kørselsmønster, om du sørger for korrekt dæktryk, samt kvaliteten af dækket. Du skal nok påberegne at et sæt dæk holder ca. 35.000 km, hvorefter de står til udskift. Læs meget mere i vores artikel om dæk til bilen og se hvor du nemt og billigt kan købe din dæk på nettet.


Reparation og vedligehold

Reparation og vedligehold på bilen er nok den mest usikre post i dit bilbudget, udover værditabet. På helt nye biler skal du ikke regne med nogle væsentlige udgifter hertil, dels pga. at de ofte ikke har de store fejl, men også fordi at du i de første år af bilens levetid typisk har en fabriksgaranti, som sørger for dækning af udgifter til udbedring af fejl og mangler på bilen. Men når bilen får nogle flere år på bagen, så skal du budgettere med ekstra omkostninger til løbende reparationer og vedligehold af din bil. Læs mere om reparation og vedligehold af bilen her.


Parkering

Alle udgifter til din bil skal med i bilbudgettet, også udgifter til parkering, da du uden en bil ikke skulle afholde disse omkostninger. Posten kan være lille, hvis du bor i provinsen, men kan godt løbe op i større udgifter, hvis du bor i de større byer, hvor du enten skal betale en fast beboer parkeringslicens, eller løbende betale parkeringsafgift i de tidsrum, som du skal holde parkeret. Få et par gode råd og tips til parkering og besparelser hertil via vores artikel om parkering til biler.


Afgifter

Selvom du har købt og betalt bilen eller privatleaset din bil, så skal du faktisk også betale løbende afgifter til staten for at have råderet over en bil. Tidligere blev dette kaldt vægtafgift, men i dag afregnes en såkaldt ejerafgift eller grøn afgift til biler. Bilafgiften afhænger af hvilken motortype, som din bil har, samt hvor langt på literen, som den kører. Læs mere om afgifter på biler her.


Alt det andet

Der er også nogle mindre løbende udgifter til bilen, som du kommer til at holde i bilens løbetid. Det drejer sig om f.eks. bilvask, vinduesviskere, pærer til lygterne mv. Regn med at afsætte 1.000-2.000 kr. til dette årligt. Et sæt vinduesviskere til bilen kost nemt 300-800 kr., men sørg for at bestille dem på nettet i stedet for på tankstationen, hvor de ofte er markant dyrere.




Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån