Køb af brugt bil

Når du køber brugt bil, så er der generelt nogle ekstra ting, som du skal være opmærksom på i forhold til når du køber ny bil. Det gælder både hvis du køber bilen af en forhandler eller via en privatperson, hvor du dog i første tilfælde får 2 års garanti med på bilen i tilfælde af fejl og mangler.


brugt bil




Først skal du finde din bil

Det allerførste, som du skal gøre er selvfølgelig at finde frem til den brugte bil, som der passer til dine behov og ønsker. Du kan læse vores artikel om køb af bil, hvor vi gennemgår de forskellige overvejelser, som du burde gå igennem før beslutning om hvilken type bil, som du vil købe.

Når du har fundet frem karakteristika for bilen, f.eks. antal siddepladser, brændstofstype mv., så kan du gå i gang med at lede efter bilen i nogle af de mange brugtbil databaser på nettet. Nedenstående er nogle af de største sites til salg af brugte biler herhjemme:

De første 3 sites er helt almindelige annonce sites, hvor bilforhandlere og private kan uploade billeder af bilen, hvor også bilens karakteristika og salgspris fremgår.

Autouncle er derimod et sites, som hjælper med at rangordne bilerne ud fra om de vurderer om de bestemte biler er gode køb eller dårlig køb, afhængigt af de andre tilsvarende biler, som også er til salg. Det er et godt redskab, hvis du ikke har så meget forstand på brugte biler eller ikke har nogen, som du kender, der kan hjælpe dig med bilkøbet.


Tjek bilen grundigt igennem

Nu har du så fundet frem til din bil, eller måske endnu bedre, så har du fundet frem til en håndfuld, som opfylder dine behov. Herefter skal du ud og kigge på bilerne og se om de nu også ser så godt ud i virkeligheden i forhold til de ofte gode billeder af bilen.

Tag ud på en klar og tør dag for at kigge på bilen. Kig den grundigt igennem. Det gælder f.eks.småbuler, forskelle i lakken, støddæmpere, blæsere, lamper og lygter og meget mere. Vi anbefaler, at du downloader FDMs tjekliste ved køb af brugt bil, hvor du kan gennemgå bilen minutiøst for eventuelle fejl og skader. Dette kan i sidste ende også være et forhandlingsgrundlag overfor sælgeren af bilen (enten en forhandler eller privatperson), hvor I kan blive enige om enten et nedslag i prisen eller af sælgeren skal udbedre tingene før køb af bilen.

Er du ude i at købe en lidt dyrere brugt bil, f.eks. over 50.000 kr., så kan det også anbefales at du køber en FDM brugtbiltest, hvor bilen gennemgås minutiøst og hvor du får en rapport over de observerede fejl eller mangler på bilen, samt bilens generelle tilstand. En sådan test koster lidt over 2.000 kr., hvor du får rabat ved samtidig oprettelse af et FDM medlemsskab, som vi generelt også anbefaler.


Prøvekør bilen

Det er ikke alle ting, som du kan se med det blotte øje, så du skal også ud og prøvekøre bilen før, at du køber den. Husk både at teste bilen i almindelig bykørsel og på motorvej, så du kan mærke bilen i alle situationer. Kørsel på motorvej kan f.eks. være støjende i nogle biler, men ikke mærkes ved bykørsel. Kør godt til i bilen, så den testes grundigt af. Det gælder både accelleration, sving og nedbremsninger. Bilen skal føles godt i alle situationer og ikke ryste, rasle eller give mærkelige lyder ved f.eks. skarpe sving.


FDM slutseddel

FDM er generelt en god partner at have i hånden ved køb af bil og særlig ved køb af brugt bil. De har udarbejdet en række slutsedler, som du gør klogt i at benytte dig af. Heri indgår alle de elementer, som skal aftales ved bilkøbet og også en række oplysninger, som sælger skal informere om ved salget. Det gælder f.eks. om tandremmen er udskiftet, om bilen har været skader osv. Derudover kan du også indbygge en række forbehold i aftalen, som skal være opfyldt før at aftalen er gyldig. Hvis du er medlem af FDM kan du ligeledes sende slutsedlen til FDM, som tjekker at aftalen er lovlig og at du stilles ordenligt ved bilkøbet.


Køb hos forhandler eller privat

Du kan som sagt enten købe bilen hos en forhandler eller hos en privatperson. Forskellen er i bund og grund at du enten køber bilen af en helt almindelig bilejer eller hos en professionel forhandler, som er vant til at handle med biler, samt at forhandleren er forpligtet til at give dig to års reklamationsret på bilen efterfølgende. Dette får du ikke med ved køb af en privatperson, hvorfor bilen altså skal være væsentligt billigere, hvis du køber bilen af en privatperson.

Reklamationsretten betyder i sin enkelthed, at du har krav på at få repareret fejl, som der er på bilen, som du har købt. Hvis sælgeren ikke kan udbedre fejlene, så har du ret til at levere bilen tilbage. Du skal dog være opmærksom på at du ikke kan reklamere over fejl, som du var oplyst om på købstidspunktet. Heller ikke fejl pga. slid på bilen kan reklameres over.

Hvis du ønsker at købe bilen hos en forhandler, så gør dig nogle tanker om hvordan bilforhandleren evt. vil reagere ved reklamationer. Professionelle bilforhandlere tager blot bilen ind og får fixet problemet uden yderligere bøvl, men man kan godt være uheldig og komme i tvister med bilforhandleren om hvorvidt fejlen var kendt på købstidspunktet eller ej, eller om fejlen skyldes slid. Tjek gerne bilforhandleren på Trustpilot eller hør om andre folks erfaringer med forhandleren. Det er altid et godt pejlemærke.

Køber du bilen af en privatperson, så skal du også samtidig sikre dig at sælger kan dokumentere nuværende ejerskab af bilen ved fremvisning af original registreringsattest på bilen.


Tjek om der er restgæld i bilen

Ved privatkøb skal du altid sikre dig at du ikke overtager en bil med gæld. Hvis du er uheldig kan du nemlig komme til at overtage tidligere gæld på bilen når du køber den. Det kan du tjekke gratis og online i den digitale bilbog hos Tinglysningsretten.


Læg et bilbudget

Før du kaster dig ud i dit bilkøb, så gør dig selv den tjeneste at lægge et bilbudget. Ofte tænker man ikke på alle udgifterne til bilen, så det er godt at få alle omkostninger med i budgettet, så man er klar over hvad man går ind til økonomisk. Du kan benytte vores online bilbudget.

Mange biler sælges i dag via privatleasing aftaler, også brugte biler. Her får man blot oplyst en månedlig ydelse, men man skal huske at alle omkostninger ikke er med i denne ydelse. Det gælder f.eks. afgifter til staten, forsikring, dæk mv.


Forhandl om evt. finansiering

Hvis du skal have bilen finansieret, så kan du ofte få dette finansieret via bilforhandleren, som samarbejder med forskellige finansieringsselskaber. Husk dog at du ikke nødvendigvis behøver at låne pengene til bilen her, men også kan låne hos enten din egen bank eller andre låneudbydere, som f.eks. specialiserer sig i lån til biler. Du kan sammenligne de forskellige lånetilbud via vores billån beregner. Her kan du også se hvordan din restgæld udvikler sig over tid.




Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån