Autopærer

Det er lovpligtigt at du har ordenligt lys på bilen, så du både sikrer at dine medtrafikanter kan se dig, samt at du også har god sigtbarhed på bilen. Men udover at du skal have lys på bilen, så har du faktisk mulighed for, særligt på din forlygter, at opnå langt bedre lys på bilen ved at købe andre autopærer end standard versionerne.


autopærer

I denne artikel har vi primært fokus på forlygte pærer til bilen, som er dem, der oftes skal skiftes og hvor man kan få størt variation af.


Holdbarhed på autopærer

Det er utroligt svært at komme med en vurdering af hvor lang tid en pære til bilen kan holde og det svinger dels meget fra bilmodel til bilmodel, men også helt ned til den enkelte bil, samt hvordan du har behandlet din pære. På nogle biler kan man komme ud for at skulle skifte flere gange om året, mens andre kan køre med pærerne i markant længere tid. Derudover afhænger levetiden selvfølgelig også af hvor meget du kører i din bil.

Der er flere myter om at franske biler er særligt slemme til at have kort holdbarhed på autopærer. Det er særligt myten om de dårlige elektriske installationer, som de franske bilmærker har svært ved at komme af med. Mange siger ligefrem, at man blot skal købe de billige autopærer til disse typer biler, men vi vil her på redaktionen påstå at man ikke skal lade sig afskrække af disse sejlivede myter, som igen afhænger af den enkelte bilmodel.


Skift selv pære på bilen

På nogle biler kan det være utroligt svært at komme til selv at skifte forlygte pæren, da det kan kræve afmontering af andre dele i motorrummet. Her tilbyder autoværkstederne dog ofte gratis montering af nye pærer, eller i hvert fald at du lige hurtigt kan komme forbi og få skiftet pæren uden ventetid. Ofte kan du dog selv skifte pæren ved blot at tage en lille klap af i bilens motorrum og herefter afmontere pæren og sætte den nye til. Det kan nogle gange være lidt trængt at komme til, men øvelse gør mester.

Der findes også en række videoer på youtube, hvor du kan se eksempler på hvordan man skifter en autopære.


Fedtfingre på pæren

Der er mange myter omkring, at man ikke må sætte fedtfingre på pæren når du monterer den. Myterne går på at holdbarheden på pæren nedsættes, da fedtet brænder sig fast på pæren og at der dermed opstår en fare for, at pæren kan springe pga. temperaturforskelle. Derudover så vil fedtet brænde sig fast og skabe et mere mat lys. Får du dog sat dine fedtede fingre på pæren, så sørg blot for at tørre pæren af med lidt sprit og så skulle du i hvert fald være på den sikre side.


Forskellige typer forlygte pærer

Der er flere typer forskellige pærer til dine forlygter. Du skal vælge at købe de samme typer pærer, som du har i din bil i forvejen, da de ellers ikke vil passe. Så hvis du er i tvivl om typen af din autopærer, så kig enten i din instruktionsbog til bilen eller tag blot pæren ud og kig på stikkene på den. Er der 3 stik, så er der tale om en H4 pære. Er der to stik, så er der tale om en H7 pærer, og er der monteret en lille ledning på, så er der tale om en H3 pære.


Autopære mærker

Herhjemme er der særligt to mærker, som gør sig gældende ved autopærer, nemlig Philips og Osram. Det er kvalitetspærer til bilen og brands, som har været på markedet i lang tid, så her går du ikke helt galt i byen.


Autopærer med ekstra lys

Philips har, som deres helt nye flagskib af pærer, en model, som hedder X-treme vision. Det er en pære, som lyser 130% mere end en standard pære. Det giver en langt bedre sigtbarhed og dermed mulighed for at reagere hurtige i de mørke timer. Udover længere sigtbarhed og mere lys, så er lyset også 20% hvidere en almindelige pærer til bilen og som giver en mere komfortabel kørsel.

Philips har også andre typer pærer, som giver mere lys:

  • VisionPlus: 60% mere lys
  • Vision: 30% mere lys
  • White Vision: 60% mere lys med hvid xenon effekt

Osram producerer også autopærer, som giver mere lys på vejen med topproduktet Osram Night Breaker, som giver op til 110% mere lys på vejen. Osram har også disse andre bilpærer med mere lys:

  • Osram Coll Blue Intense: 20% mere lys

Alle autopærer med ekstra lys koster mere end almindelige pærer til bilen, men du får også markant mere komfort i din kørsel om natten og når du først har prøvet det, så går du aldrig tilbage igen til en almindelig pære. Autopærer med ekstra lys fås i sæt med 2 stk. for ca. 150-300 kr.


Autopærer med ekstra levetid

Philips markedsfører pæren LongLifte EcoVision med at den holder 4 gange længere end en almindelig autopære. Osram har pæren Osram Ultra Life, som efter sigende skulle holde 3 gange så lang tid, som en almindelig pære.


Autopærer med farver

Endelig kan du også få forlygte pærer med særlige farver, så du har mulighed for at give et lidt andet "look" til din bil. F.eks. har Philips følgende farver:

  • Colorvision Blue
  • Colorvision Green
  • Colorvision Purple
  • Colorvision Yellow

Faktisk giver Colorvision pærerne 60% mere lys end en almindelig pære, så udover at du får en særlig farve på lyset, så giver det altså også en kraftigere lyskilde.
Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån