Vinterdæk til bilen

Sponsoreret indhold

Det er ikke lovpligtigt at anvende vinterdæk på nogen tidspunkter af året herhjemme i Danmark. Dog er de fleste myndigheder og motor organisationer regelmæssigt ude og advare folk om at køre ud uden vinterdæk, når der enten kommer frost eller sne på vejene.


vinterdæk

Alle, som har været ude på snedækkede veje med sommerdæk, ved hvor farligt og glat, at det kan være. Samtidig er det også uforsvarligt overfor sine medpassagerer og medtraffikanter, da man på sommerdæk forøger bremselængden markant i forhold til når der er vinterdæk på bilen. Dækkene er bilernes fodtøj og i praksis svarer det til, at man tager sine fine sorte sko med lædersåler på i det glatte snevejr. Dem ved vi alle, at man ikke står godt fast med. Tag derimod et par gode vintersko på med grov fodsål og så ved du at du ikke falder og glider så nemt.

Selvom det ikke er lovpligtigt i Danmark at montere vinterdæk, så skal du være opmærksom på reglerne i udlandet for vinterdæk. Det gælder særligt vores omkringliggende nabolande, som Norge, Sverige og Tyskland, men også de sydligere alpelande, som mange af os Danskere ofte vælger at køre på skiferie til.


Regler for vinterdæk i Danmark

Som sagt, så er der ikke en regel om, at du skal have vinterdæk på din bil om vinteren. Men som med dine sommerdæk, så skal du også her have et minimum dækmønster på 1,6 mm. Ny vinterdæk har et dækmønster på ca. 8-9 mm. Det skal dog siges at FDM og andre organisationer generelt anbefaler at dine vinterdæk har et dækmønster på minimum 3 mm. Derudover har vores nabolande også skrappere regler til netop dækmønstret, hvor man ofe minimum skal have 3 mm.

Hvis man monterer vinterdæk på bilen, så skal alle dæk være vinterdæk.


Regler for vinterdæk i udlandet

Nedenfor kan du få et overblik over reglerne for vinterdæk i udlandet i vinterhalvåret i de mest populære destinationer. Men husk, at selvom reglerne nødvendigvis ikke kræver vinterdæk, så anbefales det kraftigt at påmontere vinterdæk med solidt dækmønster når man skal på langtur i vinterperioden både sydpå eller nordpå.


Sverige

I Sverige er det lovpligtigt at have vinterdæk på bilen fra 1. december til 31. marts. Der skal minimum være et dækmønster på 3 mm.


Tyskland

Det er lovpligtig at have vinterdæk på bilen, når det er vintervejr. I Tyskland skal dækmønstret generelt være minimum 1,6 mm ligesom herhjemme i Danmark. Nogle steder dog helt op til 4 mm.


Norge

I Norge er der ikke specifik lovgivning omkring at bilen skal have vinterdæk, dog skal bilen have sikret et ordenligt og sikkert vejgreb, hvorfor det fortolkes som at vinterdæk er lovpligtige. I vinterperioden skal mønsterdybden være på minimum 3mm.


Østrig

Der er lovpligtigt at have vinterdæk monteret på bilen i vinterperioden.


Italien

I enkelte perioder kan vinterdæk være påbudt.


Sådan køber du nye vinterdæk

Du kan vælge flere forskellige måder at købe dine vinterdæk på. Enten kan du tage ned til en specialiseret dækforhandler og montør, som f.eks. Super Dæk Service eller Quickpot, eller også kan du bestille dine dæk på nettet og få dem monteret hos din mekaniker eller andet autoværktsted.

Du kan købe dæk online hos bla. nedenstående forhandlere. Her er det typisk muligt at indtaste bilens nummerplade eller bilmodel for at finde frem til dækstørrelse, hvis man ikke kender dem.

Derudover kan man også ofte finde og booke lokale autoværksteder, som kan montere dækkene for dig.


Dækbutikken.dk: Dækbutikken.dk

daekonline.dk: daekonline.dk

Nordendæk.dk: Nordendæk.dk
Du kan læse mere om reglerne for vinterdæk her:


Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her

Beregn ÅOP og sammenlign billån med vores låneberegner

Beregn billån