• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Sådan finder du de billigste vinterdæk
22. februar 2016, 18:55
  • Vinterklar
  • Dæk
  • Tips

Ja, så er det vinter igen og det er tid til at få monteret vinterdækkene. Det har jeg sådan set allerede gjort, men jeg skal snart afsted med familien til Sverige og her skal man et minimum dækmønster på 3mm. Det ligger mine dæk faktisk på lige nu, men vil gerne være helt sikker på, at mine dæk er sikre nok til de sne- og isglatte veje nordpå, så derfor har jeg valgt, at jeg skifte dækkene på bilen inden ferien om en måneds tid. Lovkravet herhjemme er blot på 1,6 mm, så jeg kunne måske krybe mig et godt stykke igennem vinteren på de nuværende dæk, hvis jeg ikke skulle til udlandet.

At det først er om en måned, at jeg skal have skiftet dækkene ud, giver mig også lidt tid til at undersøge, hvordan jeg får skiftet dækkene ud på den billigste måde. Og da der sikkert er flere bilejere, som står i lignende situation, så er det jo oplagt at skrive et lille indlæg om dette, så andre kan lære af mine erfaringer.


Hvilken dækstørrelse skal jeg bruge?

Ikke alle bilejere er klar over hvilken størrelse dæk, som de skal have, så når man kigger rundt på nettet efter dæk, så bliver man helt forvirret over de mange forskellige mål, man skal tage stilling til. Jeg ved, at jeg skal bruge 205x65x*15, som er de vinterdæk, som jeg har i forvejen. Så det er den størrelse, som jeg går efter igen. Hvis man ikke er klar over størrelsen på sine dæk, så kan man altid gå ud og kigge på siden af dem, hvor målene står noteret.

Alternativt kan man i mange dækbutikker/hjemmesider blot indtaste sin nummerplade på bilen og så finder systemet selv ud af hvilken størrelse, som man skal bruge. Hvis man ikke kender sin nummerplade, så går man igen bare ud og kigger på bilen :-)


Hvilke dæk, skal jeg så have?

Der er mange forskellige dæktyper og mærker på markedet. Vi kender alle dækmærker, som f.eks. GoodYear, Michelin, Continental, Pirelli, Dunlop, som typisk referes til som værende Premium dækmærker. Egentlig er det ret utroligt så mange dækmærker, som jeg kender til, da jeg jo ikke skifter dæk så ofte. Kan faktisk ikke nævne lige så mange kaffemærker, som jeg ellers drikker hver dag. Det må være reklamernes påvirkning, tankstationer og Formel 1, som spiller ind :-)


Premium dæk

Premium dækker over, at det er høj kvalitets dæk. Hvis du søger efter dæk på de forskellige hjemmesider, så vil du se, at man ofte kan søge efter kvaliteten af mærkerne, som f.eks. Premium, God kvalitet, Billige osv. Det er forhandlerne, som inddeler i disse kategorier og pudsigt nok falder netop alle de ovenfor nævnte kendte brands i Premium kategorien.


Vinterdæk test

FDM og andre bilorganisationer tester hver år vinterdæk og offentliggør resultaterne for læserne. Efter hvad jeg kan læse og danne mig et overblik over, så er det typisk også Premium mærkerne, som lander i toppen af testen. FDM har i år ikke testet lige nøjagtigt min størrelse dæk, men 205x55x16, som jeg i princippet også kan bruge. Dog ikke uden at skifte fælge først. Men jeg kan sagtens læne mig op ad resultaterne. Dem finder du via linket her

To vinterdæk skiller sig i 2015/2016 ud med fem stjerner, nemlig:

  • Continental ContiWinterContact TS 850
  • Yokohama W.drive V905

Derudover ligger stort set alle andre dæk med 3 stjerner. I vinterdæk testen for de mindre dæk, kan jeg derudover se, at mærker som GoodYear, Michelin og Dunlup ligger i toppen. Så når jeg nu skal ud og kigge efter dæk, så er det også gode reference punkter. Dæktyperne hedder:

  • GoodYear UltraGrip 9
  • Michelin Alpin A4
  • Dunlup Winter Response 2

I bund og grund, så er jeg nu overbevist om, at jeg generelt skal gå efter de mere kendte dækmærker for, at være helt sikker på at få nogle sikre dæk til bilen. Så går jeg i hvert fald ikke helt galt i byen.


Dæk mærkning

Det er i dag et lovkrav i EU at alle dæk mærkes med et sikkerheds- og miljømærke. Her står angtivet hvor effektivt dækket er brændsstofsmæssigt, hvor godt vådgrebet er og hvor meget støj, som dækker afgiver. Så det skal man jo også tage højde for. De to første angives med skalaer A-G, mens at støjniveau angives i dB.

Jeg vil have et så sikkert dæk, som muligt, så vejgrebet er det absolut vigtigste for mig. Derefter kommer lydniveau og til sidst brændstofsforbrug. Det kan godt være, at det ikke er så miljømæssigt bevidst, men det er nu engang sådan, at jeg vil vælge ud fra.

Dæk Brændstofsforbrug Vådgreb Støj
Continental ContiWinterContact TS 850 C C 72 dB
GoodYear UltraGrip 9 C C 69 dB
Michelin Alpin 5 E B 68 dB
Michelin Alpin A4 E C 70 dB
Dunlup Winter Sport 5 C B 68 dB
Yokohama W.drive V905 E C 72 dB

Ud fra ovenstående tabel hælder jeg nu mest til enten Dunlup Winter Sport 5 eller Michelin Alpin 5, som begge er premium dæk og som samtidig har et godt vådgreb og lavt støjniveau. Godt nok er Dunlup Winter Sport ikke nævnt i årets tests, men et andet Dunlup SP Winter Sport 4D er nævnt og godt ratet i en vinterdæk test fra 2014 hos FDM. Så jeg føler mig komfortabel med begge valg.


Belastnings- og hastighedstal

Alle dæk har udover ovenstående mærkninger også angivet et hastighedstal. Når jeg kigger på ovenstående dæk, så sælges de typisk angivet med 94T eller 94H. Tallet 94 angiver, hvor meget dækket kan belastes med. Det er et indekstal, load index, som jeg ikke lige præcis ved hvordan jeg skal fortolke, men jeg kan se at alle dæk i min størrelse angives med tallet 94, så det vælger jeg ikke at lægge så meget fokus på i min undersøgelse af hvilke vinterdæk, som jeg skal have på nu.

Derimod kan jeg vælge mellem T eller H i bogstavet, som angiver, hvor høj fart, at dækket er beregnet til. Ud fra tabellen hos daekonline.dk kan jeg se, at T er beregnet til maks. 190 km/timen og H er beregnet til maks. 210 km/timen. Da H modellerne er ca. 75 kr. dyrere og jeg slet ikke har behovet for at køre så stærkt, så nøjes jeg altså at kigge efter T modellerne.


Priser på vinterdæk

Jeg kan jo ikke helt udelukke de forskellige vinterdæk før, at jeg også har undersøgt priserne på dem. Hvis der er stor prisforskel på dækkene, så kan det være, at jeg kan overtales til at gå f.eks. lidt op i støjniveau eller brændstofsforbrug. Alle ovenstående dæk vurderer jeg til at være sikre, omend de er markeret med lidt forskel i vådgreb.

Dæk daekonline.dk tirendo.dk giga-daek.dk daekbutikken.dk
Continental ContiWinterContact TS 850 722 kr. 792 kr. 676 kr. 745 kr.
GoodYear UltraGrip 9 693 kr. 693 kr. 653 kr. 715 kr.
Michelin Alpin 5 788 kr. 788 kr. 786 kr. -
Michelin Alpin A4 824 kr. 824 kr. 793 kr. 820 kr.
Dunlup Winter Sport 5 750 kr. 750 kr. 643 kr. -
Yokohama W.drive V905 (H model) 755 kr. - 727 kr. -

Overordnet set er der jo i praksis ikke den helt store forskel på priserne mellem de forskellige dæk. Samlet set vil det kunne ende i plus/minus 400 kr. i forskel på 4 dæk, så skal ikke gøre forskellen for mig, hvis jeg har nogle favoritter. Mine favoritdæk Dunlup Winter Sport 5 og Michelin Alpin 5 ligger lige midt i feltet prismæssigt.


Den billigste netbutik

Derudover, så er giga-daek.dk tilsyneladende de billigste af alle netbutikkerne. Her kan jeg faktisk få Dunlup Winter Sport 5 for samlet 4 x 643 = 2.572 kr.


Den bedst ratede netbutik

Når nu jeg bestiller mine vinterdæk online, så vil jeg også gerne lige vide hvordan netbutikken er ratet på trustpilot. Her kan jeg se, at daekbutikken.dk er den bedst ratede med 9,5 i rating, mens at den billigste netbutik giga-daek.dk kun er ratet med 5.8. Så det kan godt være, at jeg kan få de billigste dæk her, men synes også, at jeg påtager mig en risiko ved at købe i butikken. Jeg vælger derfor Dunlup Winter Sport 5 hos daekonline til 4 x 750 kr. = 3.000 kr. eller alternativt testvinderne fra FDM Continental ContiWinterContact TS 850 til 4 x 722 kr. = 2.888 kr.


Montering af dæk

Èn ting er, at jeg nu har fundet dækkene, en anden ting er at få dem monteret. Heldigvis er der også råd for dette. På de fleste online dæk butikker kan jeg nemlig, samtidig med at jeg bestiller mine dæk, også se om der ligger nogen værksteder og mekanikere i nærheden, som kan hjælpe mig med at få dækkene monteret. Ovenikøbet kan jeg også se, hvad de tager for monteringen, ofte angivet i pris pr. dæk.

I mit nabolag ligger prisen på 100-190 kr. pr. dæk. Den ene montør har jeg været hos før og med en pris i midterlejet på 130 kr. pr. dæk, så vælger jeg den montør. Det giver mig en samlet pris på 3.000 + 520 kr. = 3.520 kr. for mine nye Dunlup Winter Sport 5 vinterdæk, eller 2.888 + 520 kr. = 3.408 kr for mine FDM Continental ContiWinterContact TS 850.


Mit alternativ

Jeg har faktisk en Quickpot lige i nærheden og har fået skiftet dæk her før. Det har fungeret helt problemfrit og de er meget professionelle. Så jeg vil lige undersøge hvad de kan tilbyde mig i priser. Når jeg slår op på min dækstørelse, så får jeg 4 valgmuligheder af dæk. Pudsigt nok er de 3 af dem faktisk velkendte fra ovenstående analyse. Hos Quickpot får jeg følgende priser tilbudt for de 3 velkendte vinterdæk, inkl. montering:

Dæk Pris inkl. montering og afbalancering
Continental ContiWinterContact TS 850 3.895 kr.
GoodYear UltraGrip 9 3.795 kr.
Michelin Alpin 5 3.995 kr.

Konklusion

Overordnet set vil jeg nok kunne spare 5-700 kr. for mine vinterdæk, hvis jeg vælger at bestille dem det absolut billigste sted på nettet og arrangere at en lokal monteringspartner (som de typisk kaldes i dæk netbutikkerne), så det er da værd at tage med. Omvendt valgte jeg jo ikke at benytte den billigste netbutik, så her giver regnestykket sig lidt.

Denne gang er jeg i god tid, så jeg vælger at bestille dem på nettet for at prøve det af, men hvis jeg havde mindre tid til rådighed, så ville jeg med god ro i maven køre ned til den lokale Quickpot og få skiftet mine dæk. Så meget ekstra koster det heller ikke og så kan jeg få dem på med det samme. Den viden har jeg i hvert fald nu.





Få tilsendt vores excel bilbudget til brug for dit næste bilkøb.

Se mere her